Без компромиси с технологията на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" 14.12 | 14:39

Най-важна е безопасността

От Десислава Маданска

Компромис с безопасността на българите по отношение на използваната технология за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" няма да се прави. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща с членове на Американската търговска камара в България. По думите му няма по-модерна защитна технология от тази на "Уестингхаус".

Преди дни представители на американската компания и на Български енергиен холдинг (БЕХ) подписаха споразумение за предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри на проекта. Това трябва да отнеме около девет месеца.

Според него, ако бъде проведен търг за технология за реактора, означава, че страната ни ще трябва да се обвърже с дългосрочен договор.

"Аз не искам да има дългосрочен договор, примера с такива договори го познаваме добре", заяви министърът.

По думите му такъв търг за технология означавало, че НЕК ще трябва да изкупува през следващите до 80 години произведената електроенергия. Той допълни, че не счита това за нормално и допълни, че търг ще има, но за строителството.

Относно "Южен поток" министърът припомни, че проектът "Набуко" е бил по-евтин и по-бърз за реализация, но е бил избран този за Трансадриатическия газопровод (ТАП).

"Понеже за нас е важна диверсификацията, "Булгаргаз" беше една от малкото държавни компании, които подписаха договор с консорциума "Шах Дениз II". 1 млрд. кубически метра газ, за да дойдат до България, трябва да има ТАП", каза той.

Водещи

Най-четени