Без по-нисък ДДС за хляба и лекарствата 19.06 | 19:18

Това реши тристранката - бизнесът, синдикатите и държавата

От iNews

Няма да има по-ниско ДДС за хляба и лекарствата - за това се съгласиха бизнесът, синдикатите и държавата. Предложението на опозицията за 5% данък добавена стойност върху най-необходимите стоки подкрепиха само от КТ "Подкрепа”. Според левицата, ако данъкът върху хляба и лекарствата се намали, хората ще да почувстват облекчение.

Според държавата и бизнеса обаче не може да се правят данъчни промени преди членството ни в Еврозоната, а и с по-ниски данъци са възможни повече измами. Бизнесът не намери логика в предложението на БСП и поиска обещаната от държавата данъчна стабилност. Според тях по-ниското ДДС ще доведе до около 1 милиард лева загуба за хазната. 

"Диференцирането на ставки води до затруднения при администрирането и увеличаването на данъчните измами”, каза председателят на АИКБ Васил Велев. 

"По тази логика дайте да махнем всички обезщетения за бизнеса, защото те също са извор на данъчните измами. Данъчните измами и сега съществуват”, каза от своя страна заместник-председателят на парламентарната социална комисия Георги Гьоков.

 "Промяната е значителна, радикална бих казал. Пред чакалнята за Еврозоната всички промени в данъчните закони следва да бъдат осмислени задълбочено”, заяви  Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Задълбочена подкрепа за БСП дойде само от КТ "Подкрепа". "Това е нормална практика. По никакъв начин не е радикална, когато се прилага в почти всички европейски държави”, каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа”. 

Другият синдикат КНСБ обаче каза категорично "не” на 5% ДДС. И докато синдикати, бизнес и държава обсъждаха едното предложение за намален ДДС, от ДПС напомниха и за другото. "Да се създаде Фонд за изграждане на детски градини и да се освободят от ДДС книгите и учебниците”, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Правителството обаче отхвърли всички идеи. "На един човек му трябват лекарства, на друг храни, на друг дрешки. Необходим е сериозен анализ трябва. Нека да мислим за по-високи доходи цените растат навсякъде по света, трудно сме видели да падат”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

Припомняме, идеята за по-ниски ставки на ДДС за лекарствата, учебниците и хляба е от няколко години. До сега тя бе предлагана предимно от представители на левицата. На 18 септември 2018 г. от БСП поканиха финансовия министър Владислав Горанов да поговорят за намаляване на ДДС върху хляба на 5%, но до този момент идеята не е приета.  Повече от половин година след това, на 30 май 2019 г. при появяването си в парламента след продължително отсъствие депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви, че в партията му обмислят ДДС за хляба да падне на 5%. За лекарствата още мислел каква данъчна ставка да предложи. Той спомена и идеята за безплатни детски градини.  Междувременно от СДС не приеха идеята на левицата, която настояваше за диференцирана ставка на ДДС за някои основни храни и за младите семейства.

Водещи