Без промяна в цената на тока от 1 юли 13.06 | 12:59

Към мрежата ще бъдат присъединени 21 мегавата биомаса

От Десислава Янкова

Поевтиняването на зелената енергия от нови мощности от 1 юли няма да повлияе на цената на тока за крайните потребители. Това заяви председателят на ДКЕВР Анжела Тонева. Тя посочи, че има заявления за присъединяването на нови 21 мегавата от биомаса.

По думите ѝ обаче няма толкова много централи, които да повлияят на крайната цена.

Ако има някаква промяна, то тя ще бъде от догодина, посочи Тонева.

От ДКЕВР заявиха още, че нямат информация колко точно малки мощности са присъединени към мрежата.
"Законът за ВЕИ предвижда слънчевите инсталации под 5 киловата да се присъединяват към мрежата без становища", заяви Еленко Божков от ДКЕВР.

Той поиска от всички ЕРП-та и НЕК да кажат колко са присъединените малки централи под 1,5 мегавата. Изискването се отнася както за вече присъединените, за тези, които предстои да бъдат включени към мрежата, и за тези, на които им е отказано.

Той посочи още, че комисията е наясно, че към момента няма необходимост от присъединяване на големи инсталации над 1,5 мегавата. Божков заяви още, че в момента по разрешения за ползване в страната има 1000 мегавата от слънчеви централи, 600 мегавата - от вятърни, 29 мегавата - от биомаса и между 30 и 50 мегавата от двете.

По думите на председателя на регулатора е нужно да се преразгледа енергийната политика за производство на ток от ВЕИ. Според Тонева не може да се постигат цели в производството на зелена енергия само с регулиране на цената.

Тя заяви още, че комисията най-вероятно няма да успее до края на седмицата с обявяването на новата методика за ценообразуването на тока.

Водещи

Най-четени