Без работа - ами сега накъде? 19.06 | 11:15

7 стъпки, за да не изпаднете в депресия

От Лазар Тодоров

Във време на криза всеки ден десетки души остават без работа по една или друга причина. Всъщност това е една беда, от която никой не е застрахован.

Така че, колкото и да повтаряме, че на нас това не може да се случи, ще се почувстваме в небрано лозе, ако изведнъж останем на трудовата борса. Защото действителността показва, че всичко е възможно.

Така че, ако това нещастие ви сполети, нормално е първото чувство, което да ви изпълни, да е паниката. Изникват въпроси от типа - как ще плащам сметките, образованието на децата, колата... всички предвидени и непредвидени разходи точно в този момент се появяват на най-предна позиция.

Все пак не губете присъствие на духа. Това е още по-голяма беда и от безработицата. Придържайте се към поговорката "Нощта е най-тъмна, преди да изгрее слънцето" и бъдете позитивни. А след това започнете търсене на нова позиция, подходяща за вас.

А именно за да ви помогнем да преодолеете психологическите бариери преди търсенето на нова работа, ви предлагаме 7 стъпки.

Ето ги и тях:

Не позволявайте трудовият ви статус да ви определя

Не приемайте нещата лично! Проучване на водещия американски психолог Марти Селиджман е показало, че най-определящият фактор за успеха или неуспеха на един човек след загуба на работата му е заложен в това как възприема тази загуба.

Причините за освобождаването ви невинаги се коренят именно във вас. Също така бившата ви позиция, статусът ви на напуснал или освободен, дори сферата на дейност, в която сте били ангажирани – нищо от това не е основното, което ви определя като личност. Трудовият ви статус е само част от индивидуалния ви професионален опит.

Вижте и другите стъпки на Econ.bg.

Най-четени