Без "санитарно прочистване" в горите 10.06 | 15:13

Да спрат "оголванията на цели баири и територии" след приемането на поправките в Закона за горите, обеща зам.- министърът на земеделието и храните Георги Костов

От iNews.bg

Отпада възможността за осъществяване на санитарно прочистване на горите. Сега това е дежурното обяснение за безогледното изсичане на горите в България. Това предвижда приетият от депутатите на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, внесен от Министерския съвет.

Промените предвиждат в подзаконов нормативен акт да бъдат посочени специфичните изисквания при осъществяването на сечи в защитни горски територии. Според депутатите нормативната уредба за разрешеното сечене на дървета да се прецизира чрез разделянето му на санитарно и принудително. 

Въвежда се също така забрана за добив на дървесина през тъмната част на денонощието. Предвижда се въвеждането на задължение моторните превозни средства, превозващи дървесина, да бъдат снабдени с GPS-устройства. За началото на 2016 г. е предвидено въвеждане на системи за видеонаблюдение във всички обекти, в които постъпва или се преработва дървесина.

Основните промени в закона са свързани с въвеждането на задължително планиране на всички горски територии, независимо от размера на имотите и собствеността. Изключение се прави за териториите, предоставени за нуждите на националната сигурност и отбраната. По този начин дейности ще могат да се извършват единствено при наличието на влязъл в сила горскостопански план или програма, изготвени от съответния собственик. Областните планове за развитие на горските територии ще се изготвят от търговци, вписани в търговския регистър, е посочено в доклада на Комисията по земеделието и храните се посочва.

С промените се предвижда служителите от държавните предприятия да могат да извършват проверки и да издават актове за нарушения по закона както на територията на цялото предприятие, така и в извън установеното работно време. Служителите, назначени за опазване на общинските гори, също ще могат да извършват проверки и да издават актове за нарушения на територията на съответната или съседни общини.

Светла Бъчварова от "БСП лява България" заяви, че групата ще се въздържи при гласуването на законопроекта, но ще участва в дебатите за това какво трябва да се подобри в него. По думите й предлаганите промени са изработени набързо и не създават предпоставки за решаване на основния въпрос - спирането на безразборната сеч, съобщи БТА. Според Цвета Караянчева от ГЕРБ, може да се работи още по промените, но посоката е вярна. Коментарът на Ферихан Ахмедова от ДПС е, че предложените промени са козметични и недомислени. Очаквахме много по-съществени промени, каза тя. Въпреки това от ДПС подкрепиха законопроекта, като обявиха, че след три месеца ще направят анализ на прилагането му, за да се види какъв ще е ефектът от него.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов гарантира, че след приемането на промените няма да има "оголвания на цели баири и територии". Той посочи, че законопроектът е само една част от комплекта мерки, които министерството вече е взело.

Водещи

Най-четени