Без шокови изравнителни сметки за парно 09.08 | 14:44

Средномесечната фактура ще бъде около 100 лв.

От Десислава Маданска

Изравнителните сметки за парно в столицата няма да бъдат шокови. Това съобщиха от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство.

По думите на председателя на асоциацията Ася Ангелова средномесечната сметка за парно през отоплителния сезон 2012–2013 ще бъде около 100 лв. при средна сметка от 105–106 лв. през предходния отоплителен сезон. Като причини за по-ниските сметки тя изтъкна по-късия отоплителен сезон, понижението на цената на топлинната енергия и спецификата на потребление на всеки отделен клиент.

Аномалиите като използването на топлинна енергия при заявено нулево потребление или демонтаж на радиатори са предотвратени и чрез направеното извънредно отчитане на топломерите през март, допълва БТА. Затова и след края на отоплителния сезон при изготвянето на изравнителните сметки не е имало драстични отклонения.

Срокът за рекламации по изравнителните сметки за парно на столичани изтече на 5 август. Данните от финалното изравняване ще бъдат изпратени на топлофицираните столични домакинства в юлските фактури. Те ще ги получат в края на настоящия месец.

От асоциацията уточниха още, че сметките на абонати в сгради, за които не бил осигурен достъп, са преработени. По данни на различните дружества за топлинно счетоводство клиентите им с коригирани изравнителни сметки са в рамките на 2 до 5%. 

Топлинните счетоводители припомниха, че уредите трябва да се сменят след изтичане на десетата година. По приблизителни данни между 20 и 25 на сто от топлофицираните софиянци вече са подменили уредите си.

От дружествата за топлинно счетоводство припомнят, че уредите с дистанционен отчет позволяват топлинната енергия да бъде отчитана всеки месец и да се плаща реално консумираната енергия, а не прогнозна сметка. До голяма степен "умните" топломери предотвратяват и кражбите на енергия в рамките на сградите етажна собственост, коментират експерти. 

Водещи

Най-четени