Безплатен градски транспорт в София по празниците? Да, ама не 04.12 | 12:37

Столична община опроверга слуховете за коледен и новогодишен гратис в автобусите

От Мария Стоянова

Градският транспорт в столицата ще бъде безплатен от 23 декември до 4 януари. Такива слухове се появиха в мрежата, след като от Софийския обществен съвет обявиха идеята си за пътуване гратис по време предстоящите декемврийски празници.

Идеята предвижда градският транспорт в столицата да бъде без билетчета за Коледа и Нова година с цел възстановяване на интереса на хората към пътуване с обществените превозни средства. Предложената инициатива включва и осъществяването на безтаксов превоз с наземен обществен градски транспорт всяка събота и неделя през 2015 година.

От Столична община обаче са категорични, че градският транспорт няма да бъде безплатен в посочения период. От там посочват, че традиционно в Новогодишната нощ ще бъде осигурено движение на част от превозните средства, включително и метрото.

От там подчертават, че както през делничните дни, така и по празниците, ще се изисква закупуването на билетче или карта.

"Превозните документи са карта за еднократно пътуване на стойност 1 лев, талон от карта с талони за 10 пътувания, чиято стойност е 8 лева, еднодневна карта за всички линии на стойност 4 лева, както и абонаментни карти за месечни и многомесечни периоди на стойности", посочват от Столична община.

Най-четени