Безпокойството дърпа нагоре цената на златото 10.06 | 13:58

Четвърта седмица поред цената расте

От Елена Коцева

Четвърта седмица поред цената на златото се покачва на фона на продължаващото безпокойство от развитието на дълговата криза в Европа и намаляването на темпа на ръст на американската икономика.
Фючърсите на златото на борсата в Ню Йорк достигнаха до 1543.7 долара за тройунция.

Според анализа на Standard Bank Plc в Токио цената на златото ще продължи да расте, съобщава Lenta.ru.

В първото тримесечие на тази година златото, като най-надеждната алтернатива на нестабилните валути, скочи с 1.3%. Миналият период стана десетия поред, в който като крайни резултати цената на златото завършваше нагоре, което беше прецедент от 1975 година насам.

След рекордния ръст през 2010 година с 30%, пред януари 2011 година стойността на метала намаля с 6%, но още през март цените възобновиха възходящия си стойност и завършиха на 1447 долара за унция.

През април месец златото продължи да расте, като именно тогава цените минаха бариерата от 1500 долара. Това покачване беше свързано с психологическата криза около дълговата криза в Европа и ускоряване на инфлацията.

Когато курсът на американския долар укрепна, цената на златото падна с 1.3%.

 Въпреки това търсенето на злато продължава, макар и бавно, да намалява заедно със световната икономическа криза. В сряда американският Федерален резерв съобщи за продължаващ ръст на икономиката, но в някои райони има сериозна забавяне.

Според очакванията на Бен Бернанке може да има засилване едва във втората половина на годината.

Историческият рекорд на златото беше отбелязан на 2 май с 1557.4 долара за унция. 

Водещи