Безработицата в Гърция продължава да расте 17.07 | 11:46

782 493 са новорегистрираните безработни през миналия месец

От Ралица Стоянова

Нов ръст е отбелязала безработицата в Гърция през юни.

782 493 са достигнали регистрираните безработни в страната миналия месец, сочат данните на организацията по заетостта (ОАЕД), цитирани от в. "Имерисия". Това е увеличение с 6 186 души в сравнение с предходния месец.

Ако към тази цифра, която е по-висока с 13,87 на сто в сравнение с миналата година, трябва да се добавят 126 935 души, които са декларирали, че не търсят работа, то безработните надхвърлят 909 428 души, въпреки че по традиция през лятото в Гърция процентът на безработните намалява заради сезонната заетост.

Ръст продължават да отбелязват обаче уволненията - за един месец те са се увеличили с 6,82%, и доброволните напускания, които са нараснали с 0,78 на сто, пише БТА. 

57,93% от регистрираните безработни са жени. Шестима на всеки десет, които търсят работа, са на възраст от 30 до 54 години. 46,9 на сто от търсещите работа в Гърия са завършили колеж. Статистиката показва още, че трима на всеки десет безработни са със средно образование, а 17,04 на сто от тях са висшисти.

Острото влошаване на ситуацията на пазара на труда в Гърция, съпроводено с орязване на заплатите и пенсиите, изисквано от Европейския съюз и Международния валутен фонд, разпалиха нарастващо социално недоволство. Безработицата в Гърция е двойно по-висока от средната за страните от еврозоната, която е 11,1% през май, и бързо се приближава до тази в Испания, която достигна 24,4% през първото тримесечие.

Експерти по въпросите на пазара на труда в Атина се опасяват, че ако не бъдат предприети навременни мерки, безработицата, която през април достигна 22,5%, може да скочи до 30 на сто в края на годината. Някои от тях са скептици и смятат, че настоящата рестриктивна политика ще изостри проблема с безработицата.

В Гърция един работник покрива социалните разходи, необходими за един безработен или пенсионер. Според мнения на специалисти гръцкото социално осигуряване губи по 9 млрд. евро на година заради високата безработица. Тревога буди и фактът, че все повече квалифицирана работна ръка напуска страната.

Най-четени