Безработицата в ЕС расте, макар и с минимални темпове 01.06 | 16:51

Данните на Евростат за България показва ниво на безработица от 12,6%

От iNews.bg

През април 10,3% от трудоспособното население в ЕС е без работа, показват данните на Евростат. За сравнение през март нивото на безработица в общността достигаше 10,2%. Спрямо миналия април обаче ръстът е значителен – тогава данните бяха за 9,5% безработица в ЕС.

В еврозоната безработицата изглежда овладяна – за втори пореден месец има задържане на ръста, макар че нивото е високо – 11%.

Според изчисленията на социологическия институт 24,67 млн. жители на ЕС са без работа. За една година без работа са останали над 1,9 млн. души. Най-голям е броят на безработните в Испания (24,3%), Гърция (21,7%) и Латвия (15,2%).

На обратния полюс обаче си остава Австрия, където дори и в моментите на сериозна криза безработицата рядко беше над 5%. През април анализите показват безработица в рамките на 3,9%. В Люксембург и Холандия пък без работа са по 5,2% от трудоспособното население.

Според данните безработицата се повишава в 11 държави от общността, повишава се в 15 и остава без промяна в Ирландия. Най- значителен спад на безработицата има в Естония, Литва и Латвия, докато в Гърция, Испания и Кипър е регистриран най-големият ръст на безработните.

Данните на Евростат за България показва ниво на безработица от 12,6%.

Водещи

Най-четени