Безработицата в Испания намаляла драстично през юни 03.07 | 13:30

Безработните са 4.2 милиона души

От Вероника Стойновска

Безработицата в Испания е намаляла драстично през последния месец, съобщават от BBC. През юни броят на хората, които си търсят работа, е паднал почти 10 000 души, като сега безработните са 4.2 милиона души.

Министерството на труда в Испания заяви, че безработицата в страната се е понижила с 2,1% в сравнение с миналият месец. През този месец започва туристическия сезон в Испания и се очакват все повече увеличения на нивото на заетостта.

Юни е третият месец подред в който нивото на безработицата в страната бележи спад, като пред март търсещите работа бяха 4,75 милиона души.

Въпреки обнадеждаващите данни нивото на безработица остава най-високото в еврозоната. Според доклада на ЕС от понеделник над една четвърт от жителите на Испания са безработни.

Испанското правителство прие редица реформи с цел спад на безработицата, включително намаляване на обезщетенията при напускане и ограничаване на инфлацията чрез увеличаване на заплатите. Тези мерки не се възприеха добре от работниците, работодателите и профсъюзите.

Водещи

Най-четени