Безработицата се увеличава с 1% наесен 27.06 | 10:49

Нагласите на работодателите са да съкращават, смята Васил Велев от АИКБ

От Ралица Стоянова

Наесен ще имаме около 1% ръст на безработицата, прогнозира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред "България он еър”.

Нагласите на мениджърите са по-скоро за съкращаване, а не за увеличаване на персонала.

Прогнозата АИКБ за икономически растеж от 0,5% трябва да се коригира леко надолу в  сегашната ситуация, обясни Велев.

Той обясни, че трябва да има по-малко административни бариери, по-малко режими, оценка на въздействието на различни закони, въвеждане на електронно правителство. От АИКБ апелират за държавна регулация, която да се бори с администрацията, допълни Велев.

Банковата система у нас е стабилна, а показателите ѝ спрямо тези в ЕС са в пъти по-добри. Печалбата за миналата година е над 580 млн. лв., активите ѝ нарастват, в сектора са заети над 33 хил. служители.

Продължава лек ръст в кредитирането на фона на слаб ръст около нас. Притесненията, че банките-майки ще изтеглят капиталите си не са се случили и дори има увеличение на депозитите. Банките обаче трябва да се държат като патньори на бизнеса, категоричен беше Велев.

Според него трябва да се промени начинът на определяна на лихвите в България. Това може да стане чрез държавна регулация. 

Водещи

Най-четени