Беларус вдига митата за износ на суров петрол и петролни продукти 01.04 | 14:00

Експортното мито на нефта се увеличи от 411,2 до 460,7 долара за тон

От Филипа Тодева

От днес (1 април) Беларус вдига митата за износ на суров петрол и петролни продукти до предела на Митническия съюз, сключен между републиката, Казахстан и Русия. Така тя го коригира до нивото на руския данък, съобщава ИТАР-ТАСС.

В съответствие с постановление на Съвета на министрите на трите страни, експортното мито на нефта се увеличи от 411,2 до 460,7 долара за тон. Единната ставка на износните мита на нефтените продукт (с изключение на бензина), се увеличи от 271,4 до 304 долара. Същата е данъчната тежест и върху бензена, толуола и ксилола.

Размерът на износното мито на търговския бензин и нафтата, въз основа на повишения до 0,9 коефициент, на чиято база се изчислява данъкът в абсолютна сума, сега възлиза на 414,6 долара, вместо мартенските 370,1 долара. Митото върху пропана, бутана, етилена, пропилена, бутилена, бутадиена и другите втечнени газове, нарасна от 157,3 до 158,6 щатски долара.

От октомври миналата година след Русия Беларус също започна да изчислява размера на износното мито по формулата 60/66. В съответствия с нея, пределният коефициент за изчисляване на ставките на данъка, е бил намален от 65% на 60%.

От 1 януари 2011 г. Беларус има право да внася суров петрол и петролни продукти от Русия без данъци и мита и без ограничения в обема. В съответствие с механизма за разпределяне на износните мита на петрола и петролните продукти Беларус преизчислява в бюджета на Русия цялото количество мита, получено от износа на руски петролни продукти. В белоруския бюджет постъпват само митата от продуктите, произведени от нефт, идващ от трети страни.

Водещи

Най-четени