Беларуската АЕЦ се строи според най-високите стандарти, доказаха стрес тестовете 24.03 | 11:58

Скоро докладът за централата ще бъде предаден на Европейската комисия

От iNews.bg

Беларуската АЕЦ, която се изгражда от компании на "Росатом", се строи в съответствие с най-високите стандарти за безопасност. Това сочат резултатите от проведените наскоро стрес тестове на централата. В момента Беларус подготвя Национален отчет за тези изследвания, който ще бъде представен пред обществеността и Европейската комисия, за да бъде потвърдено, че АЕЦ на страната се строи отговорно, съобразно всички изисквания за безопасност и надеждност. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката на Беларус Михаил Михадюк в интервю за New Europe.

"Според предварителното заключение на агенцията, площадката и проектните параметри на централата съответстват на международните изисквания за устойчивост по отношение на опасни външни въздействия. Експертите също така отбелязаха всеобхватността на съществуващата в страната система за мониторинг на опасните външни въздействия и ефективността на изпълнения от Беларус анализ за външни заплахи".

"Освен мисията SEED, до въвеждането в експлоатация на Беларуската АЕЦ, ще бъдат проведени мисии за оценка на аварийната готовност (EPREV) и за оценка на държавната система за отчет и контрол на ядрените материали (ISSAS). Освен това в близко време ще бъде осъществена подготовка за провеждане на мисия за разглеждане на въпросите по експлоатационна безопасност (Pre-OSART) и поредната мисия за оценка на националната инфраструктура на ядрената енергетика (INIR). Ежегодно в рамките на реализиране на програмите за техническо сътрудничество на МААЕ ще бъдат провеждани 5-6 консултативни мисии на МААЕ", добави Михадюк.

Отговаряйки на въпрос за пазара на продажба на електроенергията от Беларуската АЕЦ, Михадюк отбеляза, че Беларус няма достатъчно собствени горивно-енергийни ресурси. Основната цел на строителството на АЕЦ в Беларус е диверсификацията на видовете горива, използвани при производството на електроенергия, както и намаляване на себестойността на електроенергията, което ще увеличи енергийната безопасност на страната и конкурентността на икономиката", коментира Михадюк.

Съседна Литва изразява безпокойство от строителството на централата в Беларус близо до Вилнюс, призовавайки да се осигури безопасността на централата, чрез международни организации.

На въпрос за това какви мерки планира да предприеме Беларус, за да убеди балтийската страна-член на ЕС в безопасността на централата, Михадюк подчерта, че "Беларус е най-заинтересована за безопасността и надеждността на Беларуската АЕЦ, защото е една от страните, която в голяма степен пострадаха от аварията в Чернобилската АЕЦ. Убедени сме, че мирният атом е икономически и екологично привлекателен източник на енергия", добави Михадюк.

В настоящия момент Националният регулатор на Беларус "Госатомнадзор" подготвя Национален отчет за стрес-тестовете, който ще бъде представен пред обществеността и Европейската комисия. "Своевременно сме подготвили и отчет за оценката на въздействие върху околната среда на Беларуската АЕЦ", подчерта заместник-министъра. "Не сме отказвали на никого да предоставим информация или посещение на площадката на строителството", заяви Михадюк.

Водещи

Най-четени