Бензинът скача на 3 лева през септември? 19.08 | 15:53

Такава прогноза направи Кольо Парамов, който очаква и засилване на недоволството към управляващите

От Диана Цветкова

Цената на горивата ще достигне 3 лева към края септември, прогнозира финансовият експерт Кольо Парамов пред БНР.

По думите му има няколко фактора, които определят поскъпването, а българското правителство няма възможност да регулира цените. Основният проблем според Парамов обаче е политиката по доходите – ниските заплати, които не стигат на българина да покрива свои ежедневни нужди.

Горивата ще изиграят една лоша шега в началото на есента, защото се нарушават базовите пропорции в българската икономика, коментира експертът и прогнозира засилване на недоволството към управляващите и задълбочаване на кризата.

"Абсурдно е днес килограм фураж да струва колкото килограм мляко, но това вече е факт у нас и това е заради цените на петрола. Цените на петрола, вързани с цените на енергията, и липсата на възможност за увеличаване на заплатите ще осигурят едно силно негодувание в началото на есента и от там прогнозите за отношението на българите към политическата класа са крайно неблагоприятни", заяви Парамов.

Председателят на Асоциацията на собствениците на малки и средни бензиностанции Ивайло Николов пък прогнозира, че предстоят фалити на обекти.

"Намаляват обемите и печалбите на самите обекти. Затова и много от малките бензиностанции затвориха и са на път да затворят. Големите нямат проблем", коментира той.

По думите на Николов в такива моменти "винаги са падали малките, а трябва да е точно обратното, защото малкият бизнес е гръбнакът на държавата".

Министърът на транспорта Ивайло Московски също коментира темата с растящите цени на горивата. След като преди дни заяви, че Европейската комисия може да се намеси, ако цените у нас се вдигнат твърде много, днес той каза, че всъщност е направил само предположение.

Водещи

Най-четени