Бивш подуправител на БНБ: Не може Централната банка да не подкрепи КТБ 15.08 | 15:57

Проблемът на финансовата институция не е в капитала, смята проф. Емилия Миланова

От iNews.bg

Не може централна банка на една страна да не осигури ликвидна подкрепа на системна банка, на четвъртата си по големина банка, каквато е Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира бившият подуправител на Българската народна банка (БНБ) проф. Емилия Миланова в ефира на БНР. "Това означава или че Управителния съвет го е обзела някаква некомпетентност, или той участва в някаква схема за разсипване на банката", смята експертът.

По нейните думи основният въпрос, свързан с КТБ, се отнася не до акционерните собственици на банката. Според проф. Миланова става въпрос за бизнес на много корпоративни клиенти, както и на вложители. "Проблемът на КТБ не е капиталът, а ликвидността. За това казвам, че няма нормална централна банка, която да не подкрепи и да осигури такава ликвидност", смята експертът.

Що се отнася до разрешението от страна на БНБ за КТБ и ТБ "Виктория" да могат да извършват някои дейности, свързани с погасяването на кредити, Емилия Миланова коментира, че това решение е трябвало да бъде взето много отдавна.

Припомняме, че днес (15 август) Централната банка одобри възможността за осъществяването на платежни операции от сметки на клиенти в поставената под надзор финансова институция към погасяването на кредити към същата банка. 

Заедно с това Централната банка позволи на квесторите на поставените под специален надзор финансови институции да заличават обезпеченията по кредити, когато те са били напълно погасени. "Това означава, че ако сте си покрили кредита, той ще бъде заличен и няма да стои като задължение. Ако обезпечението, срещу което е бил даден кредитът, е било например ипотека, то тази ипотека ще бъде освободена", обясниха от БНБ.

Водещи