Бивша компания на Прокопиев продължавала да извършва нарушения 05.11 | 15:53

Замърсена питейна вода и промяна на статута на земеделска земя са само част от тях

От iNews.bg

Ние водихме тежка битка срещу "Каолин" на Иво Прокопиев и в резултат излязоха много истини на бял свят. Въпросните битки не сме ги водили само със съдебни дела. Писали сме до Министерски съвет, до Министерство на околната среда и водите, до Министерство на икономиката и т.н. в периода на управление на ГЕРБ, тъй като чрез действията на фирмата се унищожава природата и историческото наследство. Сезирахме Комисията по конфликт на интереси, както и главния прокурор. В Брюксел внесохме петиция на гражданите. Това заяви пред iNews председателят на политическа партия "Екогласност" Емил Георгиев относно действията на компанията.

По неговите думи при работата на кариерата на "Каолин", в близост до хасковското градче Меричлери, са установени множество нарушения. "Нещата са представени документално и e доказано, че сме прави", подчерта Георгиев.

Той посочи, че едно от най-сериозните нарушения е свързано с промяната на статута на земята на кариерата. "В договора специално е записано, че този статут трябва да бъде променен. Земята е земеделска, там има около 100 декара частна собственост. Хората бяха изненадани и бяха поставени пред свършен факт, че лозето им е унищожено", обясни Георгиев.

Той допълни, че някои от собствениците на земя са подали сигнали до прокуратурата. "От земеделското министерство потвърдиха, че статута на земята е бил променен постфактум през ноември 2012 г., а кариерата започна да работи през 2009 г.", каза Георгиев.

Проблем според него е и това, че работата на кариерата застрашава могили. На територията на концесията те са осем, а едната от тях дори е била разрушена.

"Усещайки, че губи битката, пред лятото на 2013 г.  лицето Иво Прокопиев реши да се отърве от фирмата си", каза Георгиев. Той обаче добави, че хората в региона не били сигурни, че бизнесменът наистина е напуснал този бизнес. 

"По Конституция подземните богатства са общонародна собственост. И в крайна сметка тази собственост е моя, ваша и на целия народ. От кариера "Великан" за две години държавата трябва да е получила 920 хил. лв. , а печалбата е не по-малко от 30 млн. лв.", обяснява Георгиев.

Спроед него от "Каолин" са създадени предпоставки да се замърси питейната вода и за съжаление това е факт.

"Защо никой не потърси отговорност от ръководителя на инспекцията на Агенция за безопасност на храните в Хасково? В продължение на шест месеца те са разполагали с информация, че водата в района на концесията е била замърсена с арсен, но хората не са били предупредени. Това е престъпление по служба", посочва Георгиев.

Той допълва, че в резултат на делата срещу фирмата на Иво Прокопиев, през 2013 г. бизнесменът продава "Каолин" на немската компания Quarzwerke. 

През лятото на 2014 г. пак се зашумя около продажбата на компанията заради информацията, че чуждестранни институции проверяват бизнесмена. Тогава стана ясно, че е възможно е да става въпрос за проверки в Германия, тъй като преди време от Службата за финансови регулации (ВаFin) там разглеждаха казуса с продажбата на мажоритарния дял на Прокопиев в дружеството "Каолин" на немската фирма Quarzwerke.

В края на 2013 г. стана ясно, че при продажбата на дружеството, останалите акционери в него, с изключение на Иво Прокопиев, са били ощетени с около 11 млн. лв. Причината е, че продажбата на компанията на германското дружество Quarzwerke е станало без тяхното знание. Така фирмата е получила като подарък "Каолин".

Продажбата беше пердставена пред Българската фондова борса в края на 2012 г. Тогава съобщението гласеше, че мажоритарният собственик на акцииите в "Каолин", дружеството "Алфа Финанс холдинг” на Прокопиев, е сключило сделка за продажба на 67,32 на сто ценните книжа на компанията на Quarzwerke. По-късно се разбра, че реалната сделка е била за 72,64 на сто от акциите на "Каолин". Тогава от запознати със случая изтече информация, че в крайния вариант на договора за продажба между "Алфа Финанс холдинг" и немската компания е спазарен и делът на дъщерното дружество на "Каолин" - "Солар Венчърс". По твърдения на запонати със делката, условията по споразумението са били забулени в тайна.

Казуса "Каолин" беше раздухан още повече по медиите, когато в него беше замесено името на президента Росен Плевнелиев. През ноември месец 2011 г. Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) започна проверка на офшорните фирми, свързани с държавния глава по сигнал на Комисията за финансов надзор (КФН). Като причина за ревизията бяха посочени съмнения за извършени нарушения от Wyclef holding и Stallberg investments по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) и данъчното законодателство.

Тези съмнения се отнасят до скандални сделки на двете кипърски офшорки с акции на контролираната от сочения за близък на президента Иво Прокопиев "Каолин". Според твърденията тези кипърски компании по време на сделката за "Каолин" са отклонили милиони левове.

Wyclef holding и Stallberg investments участват в серия от прехвърляния на акции от "Каолин” в рамките на един ден. В резултат от това се генерира печалба от няколко милиона лева, която изтича към Кипър. Сделките се сключват броени дни преди прехвърлянето на мажоритарния пакет в "Каолин”, което поражда и съмнения за търгуване с вътрешна информация.

Водещи

Най-четени