Бием съседите по конкурентоспособност 03.09 | 10:37

Страната ни се нарежда на 57-о място, пред Словения, Хърватия и Гърция

От Мина Стойчева

България бие съседите си по конкурентоспособност. Това показват данните от годишния доклад за глобалната конкурентоспособност (The Global Competitiveness Report 2014-2015) на Световния икономически форум, в който са включени общо 144 държави. Страната ни се класира на 57-о място, като зад нея се нареждат Кипър и Румъния (на 58-о и 59-о).

По-надолу в класацията са Словения, Словакия, Хърватия и Гърция, които са между 70-то и 80-то място. Най-назад се нарежда Сърбия, която се позиционира на 94-то място. На Балканския полуостров единствено южната ни съседка Турция ни изпреварва, като се нарежда на 45-то място.

Според данните на доклада през последните години България се изкачва все по-нагоре в класацията, като през 2011 г. страната ни е била на 74-то място. Държавите са оценени от 1 до 7 в различни критерии. Общият резултат на България е 4,4.

За критерия обществено доверие в политиците страната ни получава най-ниска оценка в рамките на 1,9 точки. За етика и корупция получаваме 3,1 точки, за съдебната система – 2,3, а за защитата на интелектуалната собственост – 3 точки.

Освен това данните в доклада говорят, че у нас най-сериозни пречки пред бизнеса са корупцията, неефикасната държавна администрация, достъпът до финанси, политическата нестабилност, неадекватното образование и др.

В документа се посочва, че за разглеждания период най-конкурентоспособна е Швейцария с резултат от 5,7 точки. Държавата стои твърдо на първата позиция от 3 издания насам. След нея се нарежда Сингапур с 5,6 точки, а след нея е САЩ. В топ 3 на най-неконкурентоспособните икономики са Гвинея, Чад и Йемен.

Водещи

Най-четени