Бием французите по производство на лавандулово масло 17.07 | 17:43

През последните години правим по 120 тона благоуханна течност

От iNews.bg

България изпревари Франция по производство на лавандулово масло. Пред последните три години балканската страна произвежда и изнася най-големите количества от тази суровина в света, пише "Дейли мейл". От 2011 г. насам сме удвоили обема на произвежданата продукция. Първоначално тя се е равнявала на 60 метрични тона, докато през последните години тя е в размер на 120 тона. В същото време останалите балкански държави са орязали своето производство.

Благоприятните климатични условия и високите температури в България допринасят за по-високата концентрация на масло в растенията. Именно то е течното злато на хората, работещи на полето, разясняват от изданието. Благоуханната течност се продава на производители на парфюми по цял свят.

"България има сериозно предимство в тази ниша", това казва Филип Лисичаров , който е производител на лавандулово масло.

По думите Николай Нинов, експерт в регионалната лаборатория за етерични масла, този сектор може да е от голяма полза за страната ни и да подпомогне преодоляването на бедността.

"България е най-бедната европейска държава с висока безработица, но има десетки квалифицирани фермери, благоприятен климат и девствени полета. Това е една обещаваща комбинация за производителите на етерични масла", каза Нинов.

Водещи

Най-четени