Бизнес климатът бавно се подобрява 28.08 | 16:14

Несигурното състояние на икономиката остава основна пречка за развитието на фирмите у нас

От Кристиан Костурков

Подобряване на бизнес климата у нас се наблюдава през август т.г., отчита Националния статистически институт. Общият показател за правене на бизнес се повишава с 1.3 пункта спрямо предходния месец юли. Това става ясно от мненията на стопанските ръководители в промишлеността и в търговията на дребно.

Ситуацията в промишлеността отчита по-добри резултати. Там очакванията за подобряване на състоянието на бизнес климата расте с 2.1 пункта. Предприемачите от този сектор посочват, че настоящата производствена активност се запазва, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла. Същевременно през последния месец се наблюдава засилване на негативното влияние на фактора "слабости в икономическото законодателство”, който измества на трето място фактора "недостатъчно търсене от страната”.

Без промяна остават условията за правене на бизнес в строителството. Според оценките на предприемачите настоящата активност се запазва, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла продължава да бъде несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, макар през последния месец да е регистрирано намаление на неблагоприятното им въздействие.

Бизнес климатът в търговията на дребно се повишава с 3 пункта спрямо предходния месец. Леко се подобряват и мненията на мениджърите относно обема на продажбите през последните три месеца, а и очакванията им за следващите 3 остават благоприятни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им влияние.

На приблизително същото равнище спрямо предходния месец е останал и показателят "бизнес климат в сектора на услугите". По отношение на търсенето настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

 

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени