Бизнес климатът пада, изключение е търговията на дребно 28.03 | 12:43

Търговците на дребно са с подобрени очаквания за следващите 6 месеца

От Нели Минчева

С 4,1 пункта пада бизнес климатът у нас през март 2011 г. в сравнение с нивото от февруари, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

Единственото изключение от общата негативна картина е търговията на дребно. В този сектор с 4,1 пункта е повишението на бизнес климата, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на мениджърите за състоянието на предприятията им през следващите шест месеца.

По отношение на настоящото бизнес състояние и при търговията има влошаване.

Очакванията за движението на цените в търговията на дребно през следващите три месеца са в посока на увеличение.

В промишлеността се влошават очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Последната анкета регистрира и свиване на очакванията за увеличение на дейността през следващите месеци.

По отношение на персонала все още има намерения за съкращаване.

Нагласите от февруари за известно покачване на продажните цени в промишлеността през следващите месеци се запазват и през март.

Мениджърите на строителните предприятия смятат, че има известно подобрение в осигуреността на производството с поръчки в сравнение с предходния месец. По-добри са и прогнозите, свързани със строителната дейност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и финансовите проблеми обаче продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

По отношение на продажните цени в строителството анкетата регистрира очаквания за увеличение през следващите три месеца.

В сектора на услугите има много рязко намаление на бизнес климата – с близо 15 пункта.

Това се дължи на неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Влошават се и мненията за настоящото и очакваното търсене на услуги. По отношение на персонала обаче се наблюдава известно подобрение в очакванията за следващите три месеца.

Водещи

Най-четени