Бизнес климатът през декември се влошава 30.12 | 15:27

Фирмите не предвиждат наемане на нов персонал в следващите три месеца

От iNews.bg

Бизнес климатът през декември се влошава, отчитат от Националния статистически институт (НСИ). Според данните на анкетата през следващите три месеца работодателите не възнамеряват да наемат нов персонал. Не се очаква и повишаване на цените на стоките и услугите на дребно.

Като основен проблем бизнесът посочва несигурната икономическа среда, както и липсата на обезпеченост с поръчки. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, като през последния месец се регистрира намаление на негативното влияние на първия от тях.

От данните става ясно, че в промишлеността и сектора на услугите фирмите са оптимисти, но въпреки това не предвиждат наемане на нови служители. Предприемачите от строителния бранш и при търговията на дребно коментират, че намалява търсенето в секторите им, като прогнозират, че тенденцията ще се запази и в началото на следващата година.  Същевременно от статистиката отчитат, че цените на производителите в промишлеността намаляват през ноември спрямо месец по-рано, но се увеличават минимално на годишна база. При производството на електро- и топлоенергия се регистрира увеличение, което съвпада и с прогнозите за предстоящо увеличение на цената на тока. 

Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани.

Водещи

Най-четени