Бизнес климатът се понижава 28.06 | 19:03

През май общият показател пада с 1,1 пункта спрямо предходния месец

От Елица Елефтерова

През юни 2013 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0,7 пункта спрямо равнището си от предходния месец поради по-неблагоприятния бизнес климат в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите. Това показват данните на НСИ. Единствено в промишлеността стопанската конюнктура бележи известно подобрение.

През май общият показател на бизнес климата се понижава с 1,1 пункта спрямо предходния месец.

Промишленост
Бизнес климата в промишлеността нараства с 2 пункта в сравнение с май, което се дължи на по-оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Регистрирано е известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки както от страната, така и от чужбина, което обаче не е съпроводено с очаквания за увеличение на дейността на предприятията през следващите три месеца. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 56,5 и 46,3% от промишлените предприемачи. Относно продажните цени в бранша очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство
През юни съставният показател "бизнес климат в строителството” намалява с 1 пункта заради по-умерените очаквания на строителните предприемачи. Според тях настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, но прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани. Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията, следван от финансовите проблеми, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени по-голямата част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно
С 5,3 пункта спрямо предходния месец намалява бизнес климата в това направление. Това се дължи на изместване на очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на фирмите през следващите шест месеца от "по-добро” към запазване на "същото”. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца прогнозите им са по-резервирани. Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността в сектора, продължава да бъде несигурната икономическа среда, чието негативно влияние нараства с 12,7 пункта. На заден план остават трудностите, свързани с недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени търговците на дребно не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Услуги
През юни съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 1,2 пункта в сравнение с май поради влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани. Несигурната икономическа среда остава основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса. На второ и трето място са "конкуренцията в бранша” и "недостатъчното търсене”, като в сравнение с предходния месец се забелязва засилване на отрицателното им влияние. По отношение на продажните цени в сектора на услугите очакванията на преобладаващата част от мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Водещи

Най-четени