Бизнес на Антарктида - защо не? 21.09 | 10:38

Българските фирми могат да инвестират в научни изследвания, фармация и туризъм на Ледения континент

От Диана Цветкова

Българският бизнес може да инвестира на Антарктида, стига да има интерес да го направи. Това е мнението на Българската стопанска камара (БСК), която подкрепи усилията на Антарктическия институт да увеличи информираността за инвестиции на този континент.

На Антарктида могат да се развиват преди всичко научните изследвания.Там има възможност и за  разработване на нови лекарства. Може да инвестира и в туризъм, но той няма да бъде масов, защото Леденият континент е скъпо струваща дестинация, обясни зам.-председателят на БСК Камен Колев, цитиран от БНР.

За Антарктида могат да се произведжат облекла за необичайните условия, както и оборудване. "Трябва да разглеждаме и развитието на телекомуникациите. Може би за това ще са необходими известни промени в нашето законодателство. Изследването на земните недра там също представлява интерес", каза Колев.

"Целта е да се накарат отделните браншови организации да помислят, всеки от своята позиция”, смята той.

Що се отнася до това дали, ако фирмите започнат бизнес на Антарктида, няма да има опасност от унищожаване на природата там и от увеличаване на броя на загиналите пингвини, проф Проф. Христо Пимпирев обясни:

"Всяко човешко присъствие, където и да е, замърсява по някакъв начин природата, но на Антарктида съществуват много строги правила. Ние, хората които живеем на другите континенти, увеличаваме въглеродния двуокис в атмосферата, има глобално затопляне, числеността на антарктическия пингвин се е намалила с 50%."

Водещи

Най-четени