Бизнесът: Цялата икономика губи от гръцката блокада 08.02 | 18:44

БСК търси изход от критичната ситуация чрез свои партньори в Европа и южната ни съседка

От iNews.bg

Блокадата на границата, която налагат гръцките фермери, носи вреди и загуби не само на транспортните фирми, а изобщо на цялата българска икономика, а крайният ефект върху нея е силно негативен. Такова мнение изразява изпълнителният директор на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Според думите загуби търпят и търговците, които не могат да доставят продукцията си до клиентите заради блокадата на границата. Същото важи и за туристическия поток и то в двете посоки, отбелязва той пред БГНЕС. Данев отправя и критики към правителството, че не прави нищо, за да прекрати блокадата на българо-гръцката граница. Според Данев Европейският съюз също би трябвало да обърне внимание на проблема, тъй като протестите затварят един от най-големите вътрешни транспортни коридори на общността. И дава пример как Брюксел се намесва, когато се появят проблеми с трафика между Полша и Русия, но не и при нас.

Шефът на БСК отбелязва и че затварянето на ГКПП-тата с южната ни съседка се случва много често през последните години и то все по едно и също време на годината. "В момента, когато гръцките фермери излизат от активна работа, която е свързана с тяхното производство, те съсредоточават своите усилия върху търсенето чрез протести на изменения в политиките на правителството в Атина с оглед заздравяване на тяхната финансова стабилност. Това за съжаление е вече няколко години поред", казва Данев.

"Мерки трябва да се предприемат, независимо дали трябва да се въведат санкции или други действия. Изключвам ескалирането на напрежение да доведе до насилствени мерки. Практиката показва, че с такива методи нещата не могат никога да се регулират. Трябва да се търси едно дипломатическо, интелигентно решение, в което разбира се да има и икономика – да се знае какви са санкциите за държавата, която налага подобни ограничения", казва Данев. Според думите му от БСК са поели инициатива и ще се опитат да се преборят с блокирането на границата чрез собствени канали. В рамките на бизнес организацията Business Europe, в която Камарата членува заедно с няколко милиона фирми от 40 държави, включително 28-те членки на ЕС, от БСК са подали протест с искане да се търсят дипломатическите форми на решения. "В момента правим срещи и с представители на гръцката икономика, които са членки на Business Europe, за да можем да търсим решение на този въпрос. За голямо съжаление гръцките фермери не са членове на тази организация, но тя сериозно притиска правителството, за да се търси изход", обясни Данев.

Най-четени