Бизнесът и науката засилват сътрудничеството 23.03 | 08:02

Председателите на БАН и на Асоциацията на индустриалния капитал в България подписват споразумение

От Кремена Бедерева

Председателите на БАН и на Асоциацията на индустриалния капитал в България подписват рамково споразумение за сътрудничество.

Научната институция и асоциацията на работодателите се договарят за съвместни научни изследвания, за ефективно приложение на иновациите, за координирани проекти и експертизи и за защита на интелектуалната собственост.

Подписи под споразумението ще сложат председателят на БАН акад. Никола Съботинов и Васил Велев, председател на асоциацията ан индустриалците.

При предишните им срещи бяха договорени десет стратегически задачи за партньорството между бизнеса и науката.

От взаимен интерес е целта да се развива интеграцията в научноизследователското и образователното пространство на Европейския съюз, както и конкурентоспособността на българската икономика.

Учените настояха да се гарантира достъпът на докторанти до индустриалните предприятия и до изследователските лаборатории и приеха да се създават творчески колективи и лаборатории в приоритетни области, включително и по заявка на бизнеса.

Споразумението предвижда да се формират съвместни колективи, които да изпълняват проекти, финансирани от международните институции.

Водещи

Най-четени