Бизнесът и синдикатите с обръщение към народните представители 26.10 | 15:05

В него те настояват за съставяне на стабилен кабинет

От iNews.bg

Национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите излязоха с обръщение към 43-тото Народно събрание и Министерски. В него те призовават за избирането на стабилно правителство с възможности за провеждане на устойчива политика.

Новоизбраното правителство трябва трябва спешно да подготви актуализция на бюджета с таван на дефицита до 3% от БВП. Необходимо е да се гарантира банковата стабилност, като в това число влиза и разрешаване на проблема с КТБ, смятат организациите. Според тях други важни действия са са запазване на съществуващия режим за пенсиониране на индустриалните категорийни работници и запазване на енергийната сигурност.

В обръщението си бизнесът и синдикатите настояват за програмно ориентирани бюджети със заложени цели и индикатори за тяхното изпълнение, незабавно присъединяване към банковия съюз и еврозоната, както и подобряване на управлението на евросредствата.

Другите ключови за обществото приоритети са изграждането на устойчива бизнес среда и икономическо развитие, развитие на стабилен пазар на труда, реформа на образователната системапостигане на обрат в разрешаването на демографските и културно-етническите проблеми,реформиране и стабилизиране на системите за социална сигурност – здравеопазване, обществено осигуряване и социално подпомагане и повишаване на ролята на тристранното сътрудничество, става ясно още от обръщението.

Водещи

Най-четени