Бизнесът излиза на протест заради такса смет 19.06 | 13:49

Отлагането на принципа "замърсителят плаща" ще доведе до санкции от Европа

От Мария Стоянова

Представители на Българската стопанска камара (БСК) у нас заявиха, че ще излязат на национален протест, ако Народното събрание отложи за 2016 г. въвеждането на принципа "замърсителят заплаща" при определянето на такса смет. Това съобщиха от пресцентъра на организацията.

Според БСК отлагането ще доведе до пореден отлив на инвестиции, до увеличаване на разходите за събиране, третиране и депониране на отпадъци, както и до задълбочаване на проблемите с разделното събиране и рециклирането на отпадъци. Това ще създаде потенциален риск от европейски санкции, които ще плащат всички български данъкоплатци.

"Публична тайна е, че общините имат финансови интереси да задържат досегашния режим за определяне на таксата смет, защото отклоняват средства за неприсъщи дейности", коментират от БСК.

От камарата заявяват, че ще заплащат дължимия размер на такса битови отпадъци за 2015 г. единствено когато този размер е определен в съответствие със закона на база генерираното количество битов отпадък.

"Това, за което настояваме повече от десетилетие, е въвеждането на европейски регламент, справедливо определяне на ТБО и ненаказване на хората, дръзнали да инвестират в българската икономика и да създават работни места.

Припомняме, че от Министерството на финансите предлагат такса смет да се обвърже със сметките за вода. Това означава, че колкото повече вода точим от чешмата, толкова по-скъпо ще плащаме за боклук. 

Водещи

Най-четени