Бизнесът настоява възможно най-бързо да се сформира ново правителство 07.10 | 15:52

Фирми се притесняват за парите си по европроектите, обясняват от КРИБ

От Георги Велев

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настоява за незабавно сформиране на ново правителство, което да гарантира стабилността на държавата и икономиката предвид тежката ситуация, в която се намира страната. Това е заявило ръководството на конфедерацията по време на среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководството на партията, предаде БТА.

Днешните разговори са проведени след състояла се на 30 септември среща, на която е било постигнато съгласие веднага след изборите да има консултации с единствена тема: "Как България да бъде изведена от дълбоката криза", припомнят от бизнеса.

Особена загриженост за членовете на КРИБ представляват конюнктурата в строителството, където работодателите очакват плащания от държавата за над един милиард лева. На практика това е авансово финансиране от страна на бизнеса на вече извършени строително-монтажни дейности. Бизнесът е и особени притеснен от факта, че няма застъпване на финансовите периоди между старото и новото европейско финансиране.

В такава ситуация не е ясно откъде и кога точно е възможно да бъдат направени плащанията по европейски проекти. От служебното правителство вече заявиха, че очакват в най-скоро време да се възстановят спрените плащания по оперативна програма "Околна среда". Засега няма информация дали скоро ще бъдат възстановени и парите по ОП "Регионално развитие". Именно по тези две европрограми в момента бизнесът има да получава най-големи суми.

Водещи

Най-четени