Бизнесът подкрепял всички промени на Пламен Орешарски 25.06 | 09:25

Само една организация се срещаше с предишното правителство, смята шефът на БСК

От Кремена Бедерева

Само една организация се срещаше с предишното правителство и само тя печелеше обществени поръчки.

Това обяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в ефира на bTV. Гости в студиото бяха председателите на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев.

Според Данев политическият модел е патологично деформиран и това давало възможност само определени тарикати да печелят от бизнеса с правителството. Председателят на БСК обяви, че подкрепят всички промени, но това не трябва да бъде за сметка на времето. Целта е да се възпроизведе старият политически модел тарикатите да бъдат отново близо до икономика, да няма конкуренция, а битка на търговия на влияние.

"Само с вас работеше Бойко Борисов и четири пъти сте се срещали с предишния кабинет", обърна се Божидар Данев към Огнян Донев. Според шефа на КРИБ пък Данев става за български политик, като проявата на ревност е нормална.

"Надали имаше компания през изминалите 4 години, която да е усещала по-голям натиск от страна на държавата", отвърна Донев.

Искаме смяна на модела, мажоритарни избори, нова конституция, изреди Данев. За три дни сменихте становището си, уж подкрепихте кабинета "Орешарски" безрезервно, сега говорите друго, присмя му се Донев.

Божидар Данев предложи политическите партии да изтеглят своите представители от кабинета "Орешарски” и да оставят премиера да избере истински експерти. Сред другите предложения на БСК са партиите да се издържат от членски внос и избирателната система да стане 100% мажоритарна. Данев обяви, че са склонни да изчакат година "да се счупят политическите окови”, които държат министър-председателя.

Нека партиите да си изтеглят представителите в кабинета и да дадем шанс на Орешарски да оглави това правителство. На Пламен Орешарски искаме да му счупим политическите окови, заяви пък Огнян Данев.

Ако сменим Орешарски, кой ще дойде, попита Данев и препоръча около него да се формира екип от експерти.

Божидар Данев посочи вероятността, ако падне сега правителството на Орешарски, да се възпроизведе "същият феномен". Затова той настоя да се създаде система, по която гражданското общество да следи как го управляват.

Водещи

Най-четени