Бизнесът с Русия не върви 02.03 | 16:57

Стокообменът намалява почти с 1/5, съобщи българският посланик в Русия

От Филипа Тодева

Стокообменът между България и Русия е намалял почти с една пета. За първите десет месеца на годината общият обем на търговията бил около 4,5 млрд. долара. 4 млрд. долара са основно от руския внос в енергетиката. Но той е с 18% по-нисък в сравнение с 2013 година, информира българският посланик в Русия Бойко Коцев, цитиран от "РИА Новости".

Българският износ, който се оценява на около 600 000 долара, е намалял с 4%. Посланикът смята, че този спад се дължи основно на ситуацията в Украйна и наложени на Русия санкции, както и на състоянието, в което се намира руската рубла.

Българският дипломат отбеляза и че България възнамерява да опрости визовия режим за руснаците през 2015 година. Руснаците формират четвъртата по големина чуждестранна група за туризъм у нас. През миналата година 650 хиляди туристи от Русия са посетили България – само с 1% по-малко в сравнение с 2013 година. Повече от 400 000 руски граждани имат имоти у нас. Тази година по-бързо ще се издават на визи на руснаци, които преди са посещавали страната, спазвайки правилата на режима. Визи с продължителност до 3 години ще получават руснаци, които имат имоти в България. В допълнение ще бъде организиран ферибот от Бургас до Новоросийск.

Водещи

Най-четени