Бизнесът с крадени мейли – все по-предпочитан, но и все по-опасен 02.06 | 08:23

Чужда електронна поща върви за по левче

От Цанка Донкова

Бизнесът с крадени мейли става все по-предпочитан, но и все по-незаконен. Открадната електронна поща с допълнителна информация за личните данни за собственика ѝ – пол, адрес и месторабота, се продава на черно в интернет срещу 1 лев. Офертите за списъци с чужди електронни пощи стават все по-често явление.

Един от търговците осигурява половин милион имейла за 200 лева, съобщава в. "Монитор". Клиентът може да преведе сумата чрез система за разплащания в интернет или при получаване на стоката, а продавачът изпраща диск със записаните пощи и софтуер за изпращане на имейли от фалшива пощенска кутия към тях по куриер до всяка точка на страната.

Така един и същи списък може да бъде продаден хиляди пъти. Специалистите по сигурност на електронните мрежи посочват, че има данни за трима-четирима души, които се занимават с търговия с чужди мейли в България в момента, но броят на желаещите да печелят от подобна търговия расте.

Освен че този бизнес създава множество неудобства на крайните потребители и щети на бизнеса, той може да бъде част или първата стъпка към поне 4 други нарушения, които могат да бъдат извършени, ако ви бъде използван електронният пощенски адрес. Досега най-често списъкът е купуван за спам с цел реклама, но може да се използва и за т.нар. нигерийска измама, за регистрация в сайтове с незаконно съдържание, увреждане на имидж, поръчка на забранени стоки, включително и наркотици, от сайтове като "Пътят на коприната".

"Възможно е също купувачът на имейла да стигне до кореспонденцията на неговия собственик, ако по някакъв начин разбере, че адресът е регистриран в някой онлайн магазин без добра защита от хакерски атаки и се използват еднакви данни за вход", обяснява IT специалистът Виктор Димитров.

Една от офертите гласи следното:

"Продавам имейл лист на частни и юридически лица. Използва се за имейл маркетинг. За начинаещи търговци и нови фирми е лесен и евтин вариант за старта на бизнеса ви, за да привлечете хиляди нови клиенти. Имейлите са истински и реални, проверени са в системата за защита на лични данни и са премахнати пощите на хората, които не желаят да получат търговски съобщения”.

При проявен интерес към офертата в отговор постъпва част от списъка.

"Пощите са на фирми от всички сектори и на физически лица от цяла България, изпращам ви демо файл, микс фирми и физически лица. Имейлите са валидни, реални и много активни", рекламира "стоката" си продавачът, който прави оферта да се купят само фирмените мейли – 150 000 за 150 лв. или само частните, които са 350 000 на същата цена. Има вариант и за продажба на по-малък пакет с 200 000 пощи за 100 лв.

Продавачът обаче предпочита да остане анонимен и сделката става с изпращане по куриерска фирма и наложен платеж, като купувачът си дава адреса, телефон и името. Търговецът уверява, че може да издаде при желание и фактура срещу данните на фирмата купувач.

В този случай предлаганите мейли са т.нар. нетаргетирани, защото към тях няма допълнителна информация за собствениците им, затова и цената им е по-ниска. Таргетираните вървят по левче, но към тях са посочени полът на собственика, интересите му и местоживеене – информация, която е изключително ценна за рекламата.

"Ако отворите магазин за козметика в кв. "Младост 3" в София, ще ви трябват мейлите на жени, живеещи в този район. Като изпратите рекламни материали до 10 000 жени, от тях поне 30 ще влязат в магазина от любопитство", обяснява професионален спамър.

Повечето списъци, които се предлагат, обаче са нетаргетирани и в повечето случаи получателите директно трият спама, без да го четат.

"Единственият резултат, след като пуснах реклама до потребители от списъка, който купих, беше, че започнаха да ми звънят непознати хора с предложение да ми направят безплатен телефон за клиенти. Аз все пак нямам нужда от клиенти, които не могат да платят едно телефонно обаждане", коментира бизнесмен, който купил списък с пощи преди 2 месеца. Видял офертата в сайт за безплатни обяви. "При мен дойде едно младо момче, даде ми диска и програмата към него, аз му дадох парите и това беше", разказва клиентът.

Водещи

Най-четени