Бизнесът скочи - сметките за ток били манипулирани 13.02 | 10:02

Фирми са платили от 60% до 2 и половина пъти по-скъп ток

От Ралица Стоянова

От 60% до 2 пъти и половина по-скъпи сметки за ток е получил бизнесът. Това съобщи председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и член на Съюза "Произведено в България” Мариана Кукушева пред БНТ.

Два пъти по-скъп ток е платила малка хлебопекарна в Пловдив, поясни тя.

Съюз "Произведено в България" ще внесе днес в Министерски съвет две предложения. Първото да се създаде орган, който да прави независим одит на софтуера на  електроразпределението на енергийните дружества, защото, според Кукушева, той се манипулира.

Второто предложение е да се позволи на потребителите да поставят свои контролни електромери. В момента те по никакъв начин не могат да се оспорят сметките, категорична беше Кукушева.

Тя настоя да бъде разгледан този абзац от фактурите, който касае стойността на преноса. 

"В бизнеса има правило. Не е нормално, ако стока струва 1 лева, логистиката ѝ да струва 2 лева. Това не е конкурентоспособно", обясни председателят на Федерацията на хлебопроизводителите.

Според нея са завишени са сметките на всички коректни потребители и не става въпрос за грешка или по-дълъг период на отчитане.

"Цената на енергията няма как да бъде преглътната от работодателя и да остане за негова сметка". Така Кукушева отговори на въпроса ще има ли поскъпване в цената на хляба и други стоки. 

Водещи

Най-четени