Биофермерите се сблъскаха с тежка бюрокрация и в новата ПРСР 21.05 | 12:41

Някои стопани няма да получат европомощ заради туткане и безумни условия на администрацията

От Ростислава Иванова

Биологичните производители срещат сериозни проблеми с бюрократични изисквания при кандидатстването си по основни мерки за финансиране от новата Програма за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2014–2020 г. Те не могат да получат по-високо финансиране заради административни неуредици, свързани с липсващите данни в земеделската информационна база ИСАК.

За това алармира Асоциацията на агроекологичните земеделски производители в писмо до министъра на земеделието и храните Десислава Танева и изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов, разпространено до медиите. Организацията настоява МЗХ и фондът да вземат бързи мерки за отстраняване на проблема "като преустановят незаконосъобразните действия" на администрацията на фонда.

Става въпрос за ограничаващи кандидатите условия за по-високо подпомагане на биофермерите по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделските стопанства" от новата ПРСР. Описаните в писмото бюрократични изисквания за кандидатстване наподобяват истински "Параграф 22".

В писмото се цитира и въпросния казус: "По мярката е предвидена с 15% по-висока финансова помощ, която се отпуска за инвестиции, свързани с изпълнявани ангажименти по мярка 11 "Биологично земеделие" от новата ПРСР или сходни ангажименти по мярка 214 "Агроекологични плащания", направление "Биологично земеделие" от ПРСР 2007-2013 г., за които е налице заявяване от страна на кандидата".

Опасенията на биопроизводителите са, че от по-високото финансиране с 15% ще могат да се възползват само кандидатите, чиито заявления за подпомагане се считат "затворени" (подадени и обработени), но не и останалите, чиито подадени, но още необработени от администрацията документи се считат "отворени". Така те няма да получат финансов бонус "по независещи от тях бюрократични причини", отбелязват от асоциацията.

Организацията отбелязва, че част от стопаните не могат да финализират процедурите по подаване на заявленията си, тъй като е налице ненавременното качване на базата данни с правни основания в системата на ИСАК.

На практика тези стопани няма да се възползват от по-високо финансиране, тъй като няма да им се даде възможност да участват при равни условия с останалите кандидати, констатира Асоциацията на агроекологичните производители. И препоръчва да се допълни приетата през март тази година Наредба № 9.

Организацията алармира и за неправомерно изискван от земеделските стопани документ при кандидатстване по подмярка "Инвестиции в земеделски стопанства". Става въпрос за копие от сертификационно писмо от контролиращото лице, което удостоверява, че е проведена най-малко първа инспекция на производителя.

Според асоциацията това условие категорично не е необходимо, при условие, че кандидатът прилага копие от договора със сертифициращата организация, още повече, че той самият не може да определя срока за извършване на инспекцията от контролиращото лице. Агроеколозите подчертават, че в следствие на удължения срок за сключване на договори за сертификация, контролиращите организации не успяват в срока на обявения прием на документите да извършат инспекция на всички кандидати по мярката с инвестиции за производство на биологични продукти в преход и съответно да им издадат сертификационно писмо.

"Считаме, че е неправомерно изискването на такъв документ към датата на кандидатстване. Това създава изкуствена пречка пред кандидатите по подмярка 4.1, които за първа година заявяват биологично растениевъдство и животновъдство в преход. Според Наредба №9 този документ трябва да се изисква единствено към заявката за окончателно или междинно плащане", посочват от асоциацията.

 

 

Водещи

Най-четени