Бистрят бюджета на ЕС в Никозия 30.08 | 10:28

Тема на срещата е и финансовата рамка за следващия програмен период

От Ралица Стоянова

Бюджетът на Европейския съюз и дългосрочната финансова рамка за периода 2014 - 2020 година е в центъра на провеждащата се днес в кипърската столица Никозия неформална среща на министрите и държавните секретари по европейските въпроси от страните-членки, информира БНР.

Целта на срещата е да ускори преговорите по новия бюджет и финансова рамка.

Постигането до края на годината на политическо споразумение по бъдещата финансова политика на съюза е сред основните приоритети на кипърския мандат. От определянето на бъдещото финансиране зависи какви европейски програми ще се реализират в страните-членки, посочи говорителят на Кипърското председателство Костас Йенарис.

Основа за дискусиите са резултатите от поредицата двустранни срещи, които Кипърското председателство проведе със страните-членки през юли.

В срещата ще участват двама еврокомисари – комисарят по междуинституционални отношения и администрация и вицепрезидент на Европейската комисия Марош Шефчович и комисарят по бюджет и финансово планиране Януш Левандовски.

В делегацията на Европейския парламент е включен и българският евродепутат Ивайло Калфин. Представител на страната ни на срещата е заместник-министърът на външните работи Иван Найденов.

Водещи

Най-четени