Биткойн поевтиня рекордно 03.04 | 12:44

Цената на виртуалната валута се срина под 430 долара за акция

От Георги Георгиев

Цената на виртуалната валута биткойн (bitcoin) продължава да пада, като за последното денонощие достигна под 430 долара, показва справка в BitcoinWisdom.com.

Една от причините за краха в цената на биткойн се крият в решението на Службата за вътрешните доходи (IRS) на САЩ да третира валутатата като имущество за федерални данъчни цели. Друга причина е свързана с финансовата политика на Китай.

Според постановлението на IRS всеки доход, който инвеститорите получат от поскъпването на биткойн е облагаем с данък. Анализатори смятат, че постоянно променящата се цена на биткойн би предизвикала "истински данъчен кошмар" за потребителите, пише изданието VentureBeat.com.

В допълнение на това се появиха слухове, че Китайската народна банка ще блокира търговията с биткойни. В резултат на последните събития цената на криптовалутата падна с над 30 % за по-малко от седмица. Последният път, в който стойността на биткойн стигна на ниво под 450 долара бе в средата на ноември 2013 г.

Припомняме, че от българската Национална агенция по приходите (НАП) обявиха, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута се декларират с годишна данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата данъчна основа в размер на 10%.

Водещи

Най-четени