Биткойните поевтиняха рязко след хакерска кражба на криптовалута за 65 млн. долара 03.08 | 15:00

Електронната борса Bitfinex е преустановила във вторник търговията, както и тегленото и депозирането на средства,след като е установила пробив в сигурността

От iNews.bg

Цифровата виртуална валута биткойн (Bitcoin) рязко поевтиня в сряда с 5,5% в сравнение с началото на седмицата, предаде Блумбърг. До обезценяването с близо 20% се стигна след информацията, че хакери са успели да откраднат криптовалута на стойност от цели 65 млн. долара.

Агенцията съобщи също, че базираната в Хонконг електронна борса Bitfinex е преустановила във вторник своята търговия, както и тегленото и депозирането на средства, веднага след като е установила за наличието на пробив в сигурността. От Bitfinex посочиха, че все още се провежда разследване в сътрудничество с правоохранителните органи, но призна, че е имало кражба на биткойни от клиентите на нейната платформа за търговия.

Според Блумбърг, хакери са успели да откраднат 119 765 биткойни на стойност около 65 млн. долара по текущи цени. В същото време търгуваните на Bitfinex и други т.нар. "криптовалути" като Litecoin или Ethereum не са били предмет на хакерската атака, при която са били засегнати само инвеститорски портфейли в биткойн.

Подобно хакерско нападение имаше и през февруари 2014-а година, когато компютърни спецове атакуваха базираната в Токио борса Mt.Gox - най-голямата до този момент електронна борса за търговия на биткойн в света, припомня БНР. Няколко седмици по-късно след новината за кражбата, Mt. Gox подаде молба за изпадане в несъстоятелност, причинявайки драматична обезценка на биткойн с около 30 на сто само в рамките на месеца.

Водещи

Най-четени