Близо 40% от заведенията няма да отворят до 1 юли 27.05 | 18:57
Мерките и ограниченията поставят в тежка ситуация дори заработилите, казват от БХРА

Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар и при намален капацитет и спазване на дистанция между масите, това невинаги е икономически обосновано – много от тях работят или на загуба или печалбата стига единствено за покриване на разходите за наем и персонал. Това обясни пред Радио "София” Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
А заведенията, които не разполагат с външни части, стоят затворени вече два месеца и половина и това допълнително утежнява икономическата обстановка както за тях, така и за персонала им.
Собствениците на заведения без маси на открито гледат с надежда към датата 1 юни, защото макар и все още да няма заповед и разписани указания, правителството вече няколко пъти спомена, че тогава ще могат да заработят и те. Това ще направи и вече функциониращите обекти по-малко зависими от метеорологичните условия, а увеличаването на капацитета ще направи работата им финансово малко по-обоснована, каза още Атанас Димитров.
"Колкото повече мерките се вдигат, толкова повече ще се връщаме към нормалността. В момента работим трудно и сложно. Много от колегите отказаха да отворят, други работят на загуба."
Туризмът отчаяно се нуждае от живителни средства в момента и разчита на предстоящия сезон. Заради ограничението за работа на закритите части на заведенията обаче, много хотели и къщи за гости срещат трудности при изхранването на туристите си. Наложи се да намират алтернативни решения.
Например, приготвят обща храна като кетъринг – по стаите.
"Нашите анализи показват, че 35-40% от обектите не работят."
В София заведенията, които до момента нямаха право да работят поради липса на открити части, също се готвят да заработят, ако правителството издаде официална разпоредба.
Иво Илиев е собственик на компактен бар в центъра на столицата и споделя, че макар и да не залага надежда за печалби, вероятно ще отворят от началото на юни. За периода, в който барът не е работил, наемът им е бил редуциран, а на персонала си той е изплащал минимални заплати. Споделя, че не се е възполвал от мерките 60/40 тъй като не вярва в тях. "Ще отворим, колкото да опипаме почвата и да намалим количествата залежаващ алкохол", шегува се той. Съображенията му обаче са свързани основно с нагласите на персонала и клиентското поведение.
Водещи
-
Васил Велев: Китай, Русия и Индия диктуват нов ред, а Европа и България са от грешната страна
Влизането ни в еврозоната ще бъде съпроводено с реализиран свръхдефицит, твърди икономистът и...
07.09 | 18:00
-
Натали Трифонова се подготвя за раждането
Хубавата синоптичка навлиза в деветия месец от бременността си
07.09 | 17:40
-
Пътят София-Русе е блокиран от недоволни заради водната криза в Плевенско
В Плевен и днес се провеждат протести
07.09 | 17:20
-
Денков: Ще е глупост, ако до месец, два опозицията представи кандидата си за президент
При нови парламентарни избори резултатът ще се промени, смята бившият премиер
07.09 | 17:00
Най-четени
-
Плевенчани пак на протест срещу безводието
В следобедните часове те отново ще блокират движението по главния път София – Русе при село...
07.09 | 10:00
-
Заместник-генерален секретар на НАТО е на посещение у нас
Радмила Шекеринска ще държи реч пред Атлантическия клуб
07.09 | 10:00
-
Близо 70 огнеборци се борят с пожара в Рила
07.09 | 11:20
-
Всеки трети българин старада от "ваканционен синдром"
завръщайки се на работа и към обичайния си ритъм на живот, се изпитва стрес
07.09 | 11:40