Близо 40% от заведенията няма да отворят до 1 юли 27.05 | 18:57
Мерките и ограниченията поставят в тежка ситуация дори заработилите, казват от БХРА

Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар и при намален капацитет и спазване на дистанция между масите, това невинаги е икономически обосновано – много от тях работят или на загуба или печалбата стига единствено за покриване на разходите за наем и персонал. Това обясни пред Радио "София” Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
А заведенията, които не разполагат с външни части, стоят затворени вече два месеца и половина и това допълнително утежнява икономическата обстановка както за тях, така и за персонала им.
Собствениците на заведения без маси на открито гледат с надежда към датата 1 юни, защото макар и все още да няма заповед и разписани указания, правителството вече няколко пъти спомена, че тогава ще могат да заработят и те. Това ще направи и вече функциониращите обекти по-малко зависими от метеорологичните условия, а увеличаването на капацитета ще направи работата им финансово малко по-обоснована, каза още Атанас Димитров.
"Колкото повече мерките се вдигат, толкова повече ще се връщаме към нормалността. В момента работим трудно и сложно. Много от колегите отказаха да отворят, други работят на загуба."
Туризмът отчаяно се нуждае от живителни средства в момента и разчита на предстоящия сезон. Заради ограничението за работа на закритите части на заведенията обаче, много хотели и къщи за гости срещат трудности при изхранването на туристите си. Наложи се да намират алтернативни решения.
Например, приготвят обща храна като кетъринг – по стаите.
"Нашите анализи показват, че 35-40% от обектите не работят."
В София заведенията, които до момента нямаха право да работят поради липса на открити части, също се готвят да заработят, ако правителството издаде официална разпоредба.
Иво Илиев е собственик на компактен бар в центъра на столицата и споделя, че макар и да не залага надежда за печалби, вероятно ще отворят от началото на юни. За периода, в който барът не е работил, наемът им е бил редуциран, а на персонала си той е изплащал минимални заплати. Споделя, че не се е възполвал от мерките 60/40 тъй като не вярва в тях. "Ще отворим, колкото да опипаме почвата и да намалим количествата залежаващ алкохол", шегува се той. Съображенията му обаче са свързани основно с нагласите на персонала и клиентското поведение.
Водещи
-
Появи се тревожна информация около черния леопард и неговото изчезване край Шумен
Този факт е притеснителен, тъй като майките, грижещи се за малките си, стават изключително...
07.07 | 17:59
-
о-високи са таксите за платено обучение във ВУЗ-овете, държавната поръчка - с малък ръст
Министърът подчерта, че има проблем с таксите на студентите с платено обучени.
07.07 | 17:20
-
Нощни заведения в Кюстендил се пълнят с непълнолетни
Проверките са направени при специализирана операция за опазване на обществения ред и...
07.07 | 17:00
-
Убийство заради крава в Пернишко! Тялото заровено в двора на фермата
Пострадалият бил оставен в безпомощно състояние и впоследствие починал. Тялото му е било...
07.07 | 16:45
Най-четени
-
Появи се нова версия за черния леопард
По нейни думи на появилото се по-късно видео от Румъния е заснета домашна котка, като...
07.07 | 12:59
-
Продължава низходящата тенденция в цените на основни хранителни стоки и тази седмица
Той допълни, че спрямо миналата година има ръст от 9 лева в стойността на потребителската...
07.07 | 15:00
-
Приемането на еврото навлиза в последната фаза
Приемане на еврото през следващата година
07.07 | 10:14
-
Заради европейска директива се очаква скок на горивата
За цените на горивата след влизане на еврото Бенчев заяви, че цената ще се изчислява така,...
07.07 | 10:30