Близо 60% от средствата по ОП „Транспорт“ са изплатени 03.07 | 12:05

Почти на 100% е разпределен общия бюджет по Оперативна програма „Транспорт“

От Христомира Бочкова

Почти на 100% е разпределен общия бюджет по Оперативна програма "Транспорт". Към края на месец юни по нея са били сключени 115 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ /БФП/ в размер на 3,911 млрд. лв. До момента на бенефициентите по програмата са били изплатени 2,383 млрд. лв., което е малко над 60% от бюджета на ОП "Транспорт". Това коментира транспортният министър Данаил Папазов по време на представянето на отчета на министерството през първата година от мандата на кабинета.

"Към 30 юни специалистите в Министерството на транспорт, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) са почти на 100% същите, които заварихме година по-рано. Същевременно наложихме по-високо темпо на работа", обяви Папазов.

В министерството за период от една година са били изготвени 12 законопроекта, от които шест за ратификация на международни договори и шест в областта на транспорта и информационните технологии. Изготвени са били и 38 подзаконови нормативни документа, допълни министър Папазов.

По думите му институцията се нуждае от сериозни реформи и следващото правителство ще бъде въведено във всички детайли.
"Най-тежко е положението в железопътния сектор, където се прави и тежък ремонт на инфраструктурата. В момента се извършват над 100 ремонта по ж.п. линиите в страната, които обаче накъсват трасетата. Това се отрази и на транзитните товари, чийто обем падна след началото на ремонтите с 43%", каза Папазов.

По мнение на министъра има шанс работниците в БДЖ да могат да запазят работата си след преструктуриране на ремонтната дейност. Към днешна дата, според него, не се налагат съкращения в сектора.

В областта на цифровизацията изпълнихме всичките си цели, добави министър Папазов.

"Най-спешните задачи в МТИТС са да се следят проектите, чийто срок за завършване изтича скоро. Необходимо е да се завършат преговорите с кредиторите на БДЖ", каза още Папазов като допълни, че са необходими законодателни промени за синхронизация с европейски директиви във въздушния и морския транспорт.

Водещи

Най-четени