Близо 80% от произведения в страната пчелен мед се изнася 12.11 | 08:54

Българите обаче са на последно място в света по консумация на мед

От Георги Георгиев

Близо 80% от българския мед е предназначен за износ. Високо му качество и екологични характеристики го правят ценен подобрител на пчелните продукти в страните от ЕС, САЩ и Китай.

Българите обаче са на последно място по консумация на пчелен мед в света, въпреки че у нас се произвежда между 13 и 14 хиляди тона от продукта годишно, коментираха за БТА представители на  пчеларски съюз.

По последни данни, в България консумацията на мед на глава от населението е едва 250-300 грама годишно. Статистиката сочи, че има и хора, които никога не са опитвали мед и не познават вкуса му.

В момента българите използват пчелните продукти предимно като лек, а не като полезна храна.

Голяма част от произведеното количество мед у нас се изнася в страните от ЕС, главно в Германия, Швейцария и Франция. Там обаче средногодишната консумация на човек е 4 кг. В страните от ЕС килограм от натуралния продукт се купува по 5-6 евро.

В миналото страната ни е била на първо място по брой на пчелни семейства на глава от населението, отбелязват пчеларите. В най-добрите времена у нас е имало до 840 000 пчелни кошера. През последните години обаче не само бройката на кошерите намаляват, но и самите добиви. Днес пчеларите вадят средно по 8-9 кг мед от кошер.

Причините за лошата ситуация в бранша са комплексни. Пчеларите реализират големи загуби поради факта, че напоследък различните култури се третират с препарати, които са вредни за пчелите.

Болестите и паразитите по пчелините също водят до намаляване на техния брой. Отрицателно въздействие оказват повишаването на цените на горивата и храните, на намаляването на посевите с медоносни култури.

Държавата в момента също не прави необходимото, за да стимулира малкия и среден бизнес, коментират специалистите. Според тях изходът е инвестиране в пчеларството и приток на свежи средства чрез усвояването на еврофондовете.

Водещи

Най-четени