Бобева: България е икономически и финансово стабилна 06.06 | 18:15

Приветстваме италиански инвестиции, отбеляза Бобева

От Теодора Кокаланова

"Българското правителство успя да запази финансовата и икономическа стабилност в страната. Според последните данни в докладите на Европейската централна банка и Европейската комисия България изпълнява всички числови критерии за членство в Еврозоната. По някои показатели дори имаме по-добро представяне от Литва, която има зелена светлина за присъединяване към Еврозоната".

Това обяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева. Тя подчерта, че в България е запазена стриктната фискална политика и се предприемат действия за намаляване на макроикономическите дисбаланси. "Правителството започна реформи, които бяха отлагани с години. Една от най-важните за бизнеса е намаляването на административната тежест", обяви вицепремиерът.

По думите й България е на второ място в ЕС по най-нисък публичен дълг – 18,9% в края на 2013 г., дефицитът в държавния бюджет е под 2%, ръстът на БВП за първото тримесечие на годината е 1,2 %, а за 2013 г. беше 0,9%.

Като основен риск за икономиката тя отбеляза ниското ниво на чуждестранните инвестиции и свитото вътрешно потребление. За първото тримесечие на годината потреблението на домакинствата расте с 4,8%, докато ръстът за същия период на миналата година е бил - 3,4%.

Сред мерките за насърчаване на бизнеса г-жа Бобева подчерта усилията за увеличаване на износа, създаването на нови търговско-икономически служби в страни, извън ЕС и подпомагането на фирмите да реализират продукцията си на нови пазари.

"Направихме промените в Закона за обществените поръчки, за да осигурим по-голяма прозрачност, по-малко бюрокрация, по-широк достъп на малки и средни фирми до търговете и повече справедливост при разпределението на публичните средства", коментира г-жа Бобева.

Тя обобщи, че за строителните фирми положителните промени са много, но основното завоевание е ликвидирането на възможностите за корупционни практики. "Договорите ще се качват в интернет. Там ще са решенията на комисиите и конкурсната документация ще бъде стандартизирана", разясни вицепремиерът.

Тя подчерта, че ще се ограничи практиката за безразборно обжалване на процедурите като таксите се обвържат със стойността на поръчките. Г-жа Бобева информира участниците във форума "Италия и България: да строим заедно", че в момента се разработва правилникът за прилагане на закона.

"Италианските инвестиции са добре дошли в България. Надяваме се подобряването на бизнес средата да привлече нови фирми, а тези, които вече работят тук, да разширят вложенията си", отбеляза зам. министър-председателят по икономическото развитие. 

Водещи

Най-четени