Бобева: Подкрепяме малките и средни фирми 06.02 | 19:49

В бюджета за тази година са отделени 20 млн. лв. за иновации

От Десислава Маданска

Правителството провежда реална политика за подкрепа за малките и средните предприятия. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева на форум за европейските фондове и възможностите пред малките и средни фирми. В тази връзка тя посочи, че кабинетът вече е приел стратегия за насърчаване на сектора.

Сред приоритетите в документа е гарантиране на достъп до финансов ресурс за малките фирми. Концепцията за трансформиране на Българската банка за развитие включва разработване на специфични продукти за малки и средни предприятия, за предекспортно финансиране и за финансиране на предприятия в тежко финансово-икономическо състояние.

Бобева обясни, че се търсят и начини за създаване на бизнес инкубатори.

"В бюджета за тази година са отделени 20 млн. лева за иновации", припомни вицепремиерът и призова бизнеса да кандидатства с добри проекти.

Тя добави, че сред приоритетите на правителството са насърчаването на износа и създаването на добро електронно управление.

Вицепремиерът подчерта, че за да реализират успешно продукцията си на външни пазари, малките български производители трябва да се сдружават.

"Защитата и подкрепата на малките и средните предприятия не може да се разглежда и извън контекста на антимонополните политики, които провежда правителството", заяви Бобева.

Тя отбеляза, че се наблюдава слабо увеличение на износа от малки и средни фирми, което е благоприятна тенденция. Наблюдава се и слабо нарастване на иновациите, които се въвеждат в бизнеса.

По думите й именно малките и средните предприятия са станали основна жертва на кризата. От около 309 000 активни фирми през 2012 г. 136 800 декларират, че нямат оборот. Тя очерта налагащата се тревожна тенденция средните предприятия да стават малки, а малките - микро. За последните 3 години с 50% са намалели инвестициите в дълготрайни материални активи, което е сигнал за декапитализация на малките и средните предприятия.

Водещи

Най-четени