Бобева: Сами трябва да се спасим от банковата криза, която създадохме 07.08 | 09:49

Не знам да сме решавали нищо за "Южен поток", каза бившият вицепремиер

От Мина Стойчева

Удържахме на най-тежката криза, а сега след като сами я създадохме, сами трябва да се спасим. Това коментира бившият вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева на въпрос за сътресенията в банковия сектор през последните месеци. В интервю за в-к "24 часа" тя подчерта, че въпреки проблемите в момента финансовите институции в страната са стабилни. "Това, което може да реши днешните проблеми е солидарността в сектора, между самите банки. Съгласието и солидарността между всички институции. И над всичко - политическото съгласие", каза още Бобева.

Бившият вицепремиер припомни, че е работила 11 години в Българска народна банка (БНБ) и коментира, че е била учудена от създалата се ситуация в банковия сектор. "Доскоро си мислех, че има зони, които за всички са сигурни и неприкосновени.  Е, оказа се, че в една дълбока политическа криза няма  табута, няма оазиси.  Посегна се дори на банковата система. За съжаление", каза тя.

По отношение на големите енергийни проекти "Южен поток" и VII блок на АЕЦ "Козлодуй" Даниела Бобева коментира, че правителството на Пламен Орешарски не е вземало сериозни решения по тях преди да предаде управлението на служебния кабинет. "Не знам да сме решавали нищо за "Южен поток". За "Уестингхаус" одобрихме доклад на министър Стойнев", обясни тя.

Вицепремиерът от кабинета на Пламен Орешарски потвърди, че все още няма решения и за зимните курорти. Тя даде пример с Банско, където все още се разисква въпросът за някои територии на града, както и за построяването на втория кабинков лифт.

По отношение на актуализацията на държавния бюджет, която не беше гласувана от Народното събрание в понеделник (4 август), Даниела Бобева подчерта, че не вижда никакви рискове извън нормалния бюджет през следващите няколко месеца. По нейните думи въпросът за възлагане на извънредни пълномощия на служебното правителство, като възможността за теглене на външни заеми, е "чисто политически въпрос".

По повод актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), бившият вицепремиер посочи, че има неправилно разпределение на парите в здравеопазването. Според нея има много средства за лекарства, но тези за заплати на лекарите не са достатъчни. "В мотивите на предложението за актуализация на НЗОК е посочено постановление, прието от кабинета още през април. В него има мерки за свиване на разходите. Защо не е изпълнено? Уникални сме- толкова много пари за здраве, ефект – никакъв", казва тя.

Даниела Бобева коментира, че има неща, които е искала да изпълни по време на управлението на кабинета "Орешарски", но не е успяла. "Исках да се въведе ред в държавните предприятия, но не стигна време за това. Стоят два законопроекта в парламента - единият е за тях, другият е за подземните богатства. Държавните предприятия продължават да са източник на нестабилност. Искам да ги видя да стават публични”, коментира тя.

Водещи

Най-четени