Бобева иска две министерства да контролират търговските вериги 09.03 | 11:00

Според вицепремиера са възможни и законодателни промени

От Елица Елефтерова

Контролните функции върху работата на търговските вериги може да бъде поета от две министерства — това на икономиката и на земеделието. Идеята е на вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Тази възможност се обсъжда в момента от екипа й. Идеята е ведомството на Греков да се заеме с контрола върху качеството на храните, които се продават по магазините, а министерството, за което отговаря Стойнев, да се заеме с контрола на търговските взаимоотношения между доставчици и търговски вериги.

Бобева е на мнение, че във взаимоотношенията между търговци и производители съществуват много нелоялни търговски практики, за премахването, на които мерките в наличното законодателство са недостатъчни.

По този начин се стига до сериозни проблеми за достъпа на българските стоки до магазините, които ги ограничават с най-различни такси "за вход", "за рожден ден" и т.н. Поради тези причини проблемите ще трябва да бъдат регулирани със закон, смята тя.

"Щом веригите уверяват, че не прилагат нелоялна практики, тогава няма проблем това да се регулира в закон", коментира Бобева пред БНТ.

От думите на вицепремиера става ясно също, че тя се съмнява за качеството на контрол, упражняван от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) - има съмнения за неправилни действия и липса на капацитет.

По думите на Бобева дефинирането на понятията "нелоялни търговски практики" и "злоупотреба с пазарна сила" ще отвори прекалено широко вратата за контрол и ще създаде технически проблеми в комисията. От страна на търговските вериги са постъпвали сигнали, че антимонополният орган не работи коректно.

"От друга страна обаче, липсата на капацитет в КЗК и съмненията за проблемни действия от страна на звеното също създават усещането, че може да е по-добре да не се създава антимонополен орган", каза още Бобева.

Водещи

Най-четени