Божидар Данев: Заради фалита на КТБ отбранителната индустрия губи пазари 24.11 | 17:30

Изпълнителният председател на БСК очаква засиленото търсене в сектора да продължи

От iNews.bg

Отбранителната индустрия в България ще загуби своите позиции на чуждестранни пазари заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това посочва изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

По неговите думи периода между 2015 и 2016 г. ще е тежък за този сектор. "КТБ беше банката, ползвана от тази промишленост, защото чуждестранните банки не са искали да финансират такава дейност", обяснява Данев, цитиран от БТА.

Експертът твърди, че през миналата и настоящата година е бил регистриран значителен ръст на търсенето на продукция на този отрасъл. Той прогнозира, че тази тенденция ще се запази и през 2015 г. "Във връзка с проблема с КТБ ръководството на БСК подкрепя виждането на премиера Бойко Борисов да не се признаят цесиите, стига това да е законно", посочва Данев.

Що се отнася до въпроса за връщането на 10-процентния данък върху лихвите по всички депозити без детските от 2015 г., председателят на БСК коментира, че годишните доходи от лихви в страната преди случая с КТБ са били 2,1 млрд.лева, а след това под 1,7 млрд.лева.

"При 10 процента данък приходите за бюджета ще са 170 млн.лева, което не е съществено подобрение на приходна му част", допълва Данев.

Водещи

Най-четени