Борисов: Газови кризи у нас повече няма да има 13.06 | 14:32

С новите компресорни станции се пестят много средства, а инвестициите се избиват за 2-3 години

От iNews.bg

В България повече газови кризи няма да има, страната няма да остава на студено зимата. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на модернизираната компресорна станция "Петрич”. Той добави и че правителството си е свършило работата, продължава да модернизира газопреносната ни система.

 "С тази инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да заобиколи България. Ние сме си свършили нашето домашно и сега чакаме европейския газов хъб "Балкан" да действа и да разпределя газ за региона. Ние не сме против никого, като сме си осигурили възможност да не бъдем заобикаляни, да не бъдем принуждавани и да създадем най-важното: конкуренция между доставчиците", каза още Борисов, цитиран от БГНЕС. По думите му, когато има няколко доставчици цената естествено е една, а когато е само един – е различна. "Това е една голяма инвестиция, която сме направили за бъдещето. До този момент "Булгартрансгаз" с 60 компресора работеше, а сега 4 компресора вършат цялата тази дейност", отбеляза премиерът. Той насочи вниманието на присъстващите, които не са били на откриването на трите станции до този момент, като определи, че 50% от разходите са паднали, и в рамките от 2 до 3 години ще бъдат избити вложените инвестиции.

"За мен е удоволствие, че за четвърти пореден път можем да присъстваме на такава церемония като в момента откриваме модернизираната компресорна станция в Петрич. С реконструкцията на тази станция завършваме първия етап, свързан с модернизацията на транзитната мрежа”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която също присъства на събитието. Според нея, от октомври м.г. до сега са модернизирани и въведени в експлоатация 4 компресорни станции като инвестицията е 220 млн. лв. "Всеки лев, вложен в модернизацията на тези станции, е инвестиция за сигурността на доставките, инвестиция към реализиране на нашия основен приоритет, а именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ", добави Петкова.

"С тази компресорна станция в Петрич приключваме първия етап от модернизацията им”, каза от своя страна изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Според него с помощта на Европа и вече одобрен бюджет за нови компресорни станции, ще продължат да работят в тази насока. Гегов благодари на всички присъстващи, че са уважили празника им.

Водещи

Най-четени