Борисов: Започваме да търсим нефт и газ в Черно море, на руснаците няма да им е приятно 15.08 | 14:51

Проучванията започват през февруари

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще започне да търси нефт и газ в Черно море от февруари. Във Варна Борисов изтъкна, че ако правителството му не беше свалено от власт, отдавна находището "Хан Аспарух" щяло да е свалено.

Проучванията в Черно море ще започнат през февруари и Борисов отбеляза, че това няма да е приятно за руснаците, на чиито доставки сме разчитали досега.

"Първите неща, които направи правителството на Орешарски бяха да се спрат концесиите на "Терес” и на "Силистар”... На никого не е приятно България да е независима от газа защото сме клиенти. Всяка година плащаме за въглеводороди 6.7 млрд. долара, а нашите находища стоят неразработени. Моят проблем с руснаците започна след като пуснах концесията на големия концерн от австрийска, френска и испанска фирми. На руснаците няма да им е приятно клиента да го няма, посочи Бойко Борисов.

Той допълни, че например Румъния вече е разработила Черноморския си шелф и внася само 10 % от горивата си.

"Ние имахме близо две години пауза, държавата я нямаше и всичко спря. Искам да благодаря на главния прокурор, под чието ръководство върви операцията по противодействие на контрабандата с горива. Всичко се е претакало по морета и по танкери и накрая няма пари за пенсии и за заплати. Варненци също виждат ефекта от нашата работа - тази сутрин се изкъпах в морето – хубаво и често е. Същото се отнася и за пътния възел на Белокопитово – всички имаха някакви претенции, а сега като минах, колите си хвърчат и магистралата е прекрасна”, посочи заяви още премиерът, цитиран от агенция "Фокус".

Водещи