Борисов: "Турски поток" и газовата тръба с Гърция трябва да се строят паралелно 30.11 | 19:31

България трябва спешно да изпълни изискванията и сроковете по строежа на „Турски поток”, тъй като от него зависят и други страни, коментира премиерът

От iNews

България трябва спешно да изпълни изискванията и сроковете по строежа на "Турски поток”, тъй като от него зависят и други страни. Това коментира на летище София след завръщането си от Мароко премиерът Бойко Борисов, предаде Канал3.

Борисов уточни, че втората тръба на "Турски поток” и строежът на газовата връзка с Гърция трябва да вървят паралелно, така че да можем да си осигурим повече източници. Министър-председателят напомни, че проектите са съгласувани с Европейската комисия.

По отношение на строителството на 11-километровия участък на тръбата до турската граница, Борисов заяви, че още от лятото, след откриването на компресорната станция в Лозенец, държавата стъпка по стъпка, "тихичко” работи по изграждането на свързващата тръба с Турция.

Министър-председателят не очаква вътрешнополитическа атака по отношение на "Турски поток”.

"Газпром" внимателно следи развитието на проекта по разширението на националната газопреносна мрежа на България, която се реализира от "Булгартрансгаз" в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница. Компанията е заинтересована от реализацията на проекта и очаква 3 фаза от конкурса", се казва в официалното съобщение на руската корпорация, цитирано от агенция ТАСС. Това означава, че втората тръба да Турски поток ще премине през България. Това обяви на извънреден брифинг в парламента енергийният министър Теменужка Петкова. 

Водещи

Най-четени