Борисов към САЩ: Ние толерираме вашите инвеститори, махнете бизнеса за нашия бизнес 12.10 | 14:38

Премиерът съветва американците да се учат на финансова дисциплина от Владислав Горанов

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов отправи призив към САЩ да премахне визовите ограничения за българския бизнес. "Американският бизнес е добре дошъл в България. Той е приветстван и толериран, дори когато не е много за толериране. Ние полагаме огромни усилия за създаването на условия за развитие на американския бизнес в България. За да отиде българският бизнес там обаче, са нужни огромни усилия".

Това заяви министър-председателят в речта си на дискусионната кръгла маса "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България.

Според него отношението на американските власти към Гърция е много по-благосклонно, отколкото към България. "В момента южната ни съседка Гърция има много повече привилегии от нас, макар че в момента няма с какво да ни превъзхожда. И двете страни сме партньори и в НАТО, и в ЕС, но въпреки това те имат тези привилегии, а ние не", отбеляза Борисов.

Според него отношението на европейските държави към България трябва да бъде пример за САЩ как да се отнасят към страната ни. Премиерът изтъкна, че държавата полага изключителни усилия по отношение на върховенството на закона и има постижения по отношение на контрабандата.

По думите му досегашните проблеми са съществували заради съпротивата на държавните институции да споделят една с друга информация по контрабандата и по този начин се е генерирала най-голямата корупция. "След обединяване на системите и със създаването специални звена обаче вече няма място за криене", увери министър-председателят. И отчете, че от началото на годината от предотвратена контрабанда са събрани над 2,3 млрд. лв.

"Данъците са ни най-ниските в Европа и такива ще останат", продължи министър-председателят. "От малкото страни сме, които не се изкушават да вдигат ДДС, което дава абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда в нашата страна. Дългът ни е нисък, бюджетът е с около 2% дефицит", изтъкна той.

Борисов подчерта и заслугите на финансовия ни министър Владислав Горанов, като отправи съвет към САЩ да се поучат от него на финансова дисциплина. "Ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие нямаше да го има", аргументира се Борисов пред представителите на американския бизнес.

Водещи

Най-четени