Борисов се размечта за добив на шистов газ у нас 30.01 | 16:30

Искала му се скоро да бъде изобретена безопасна технология за добива

От iNews.bg

Надявам се да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на Американската търговска камара. По думите му страната ни е най-богатата в Европа на шистов газ.

"Никой политик не би повдигнал сега този въпрос, защото той е самоубийствен и то пред местни избори. Истински се надявам с това революционно развитие на технологиите, да се намери технология, която да гарантира на природозащитниците и на нас самите безопасен добив на шистов газ", заяви Борисов. 

Премиерът посочи, че разчита на икономическия министър Божидар Лукарски и на енергийния му колега Теменужка Петкова, че ще намерят вариант за диверсификация.

В страната ни беше наложен мораториум върху проучването за шистов газ през 2010 г. 

"Много се борихме за "Набуко". Ако той съществуваше, нямаше да имаме проблем с "Южен поток", каза Борисов. Премиерът още веднъж напомни, че "имаме само устни изказвания за спирането на "Южен поток".

Той посочи, че разчита Европейската комисия да развие газовия хъб. Министър-председателят представи миналия месец пред Брюксел идеята край Варна да се създаде газов център.

Борисов коментира и темата с проверката на ЕРП-тата и двете сметки за ток с еднакъв падеж, изпратени на 67 000 клиенти на "Енерго-Про"

"Това, което казват ЕРП-та, че софтуерът им бил нещичко - така. Аз съм много мнителен човек и изобщо не им вярвам", каза премиерът, като добави:

"Предишният път го направиха по същия начин. Само 20% вдигнаха цените или дадоха двойни фактури от абонатите си. Само че тези 20% като изкараш 10 000 от тях на улицата, цялото правителство е готово да падне. На 67 000 абонати 10% да излязат на протест са 7000 души. Преди 15 дни ги предупредих да не го правят и то на Министерски съвет. Те обаче го направиха. Сега като видяха, че ще има тежки санкции, софтуерът им бил виновен. Защо пък софтуерът не им направи по-ниски фактури на хората? Защо един път не се задейства така?", запита Борисов, цитиран от "Фокус".

Той добави, че правителството максимално ще подпомага всеки инвеститор и бизнес.

Водещи

Най-четени